Gängande skruv, även kallad gängformande skruv är per definition skruv som vid montering formar den motgående gängan. Även träskruv är en särskild typ av gängpressande skruv för träapplikationer, t ex trallskruv inom byggsektorn. Idag förekommer främst två varianter av gängpressande skruvar.
- Icke metrisk skruv för plåt- och plastapplikationer.
- Metrisk skruv för ogängade hål i stål, aluminium och magnesium.
Gängpressande för metall
Vid montering pressar skruven starka solida gängor invändigt i borrade, stansade eller pressade hål i plåtar eller gjutgods av olika metaller. Gängorna i hålet formas därmed plastiskt, utan spånbildning. På grund av elastisk återfjädring fyller godsmaterialet delvis upp bakom skruvloberna och skapar en större kontaktyta mellan gängorna, vilket ger stort motstånd mot lossning och hög hållfasthet. De lokala höga spänningar som uppstår pga. det trilobulära tvärsnittet hindrar skruven från att lossna.
Figur 1. Spets på gängformande Taptite skruv. Skruven tillverkas av kallformningsstål och spetsen är i detta fallet induktionshärdad. Spetsen är trilobulär.
Figur 1 visar spetsen på en typ av metrisk gängformande skruv, så kallad Taptite® skruv. Taptite är ett varumärke och fästelementleverantörer tillverkar dessa på licens. Olika spetsgeometrier förekommer beroende på motgående material. Även härdningen varierar.
Fördelarna med gängformande skruv är flera:
- Man behöver inte gänga hålen och därmed behövs inga gängtappar eller gängmaskiner.
- Man behöver inte kontrollera gängorna med gängtolk.
- Man behöver inte handäntra skruven vilket sparar byggtid.
- Den dynamiska hållfastheten blir något högre jämfört med normal skruv d v s den glappar inte upp lika lätt
Nackdelen är att den är dyrare, ca 25% jämfört med normal skruv, samt att det krävs en viss axiell tryckkraft för att få gängan att börja formas i den motgående komponenten. Detta uppvägs i de flesta fall av fördelarna då gängmaskiner, gängtappar mm ej behövs och totalkostnaden för förbandet blir lägre än om vanlig skruv skulle använts.